Seniorhøjskolen

Få pladser Seniorhøjskolen F25

Lille, hyggeligt hold med god tid til kaffe/te, kage og en snak i pausen.
Alle mandage bortset fra sæsonafslutafslutning er mødetiden 9.45-12.15

20. jan 
Animisme og shamaner fra oldtiden til nutiden
Religions- og idéhistoriker Rune Engelbreth Larsen
Er sten levende, kan skovens træer iagttage dig, og taler dyr til shamaner? Flere og flere gravfund tyder på, at animisme og shamaner har været en del af fortiden fra stenalderen til vikingetiden både i Danmark og landene omkring os. I dag breder shamanisme sig atter i Vesten. Hvorfor - og hvad handler det egentlig om?
Det, der tidligere blev betragtet som ‘primitive’ folks naive ‘besjæling’ af dyr, planter og genstande, anskues i dag helt anderledes af antropologer og religionshistorikere. Foredraget præsenterer på lettilgængelig vis et moderne perspektiv på animistiske verdensforståelser og shamanistisk praksis i fortid og nutid.

27. jan 
Erik Balling – instruktøren bag Olsenbanden, Matador og alt det andet
Film- og TV-redaktør, forfatter og foredragsholder Christian Monggaard
Erik Balling er en af de mest produktive, succesfulde og folkekære danske filminstruktører nogensinde. I løbet af sin 40 år lange karriere, nåede Balling at lave ikke færre end 39 spillefilm, deriblandt de 13 film om Olsen banden, og tre tv-serier, Huset på Christianshavn, Matador og Anthonsen. Der løber en rød tråd gennem Ballings samlede værk og hans forsøg at portrættere Danmark og danskerne på godt og ondt – med kærlighed og et glimt i øjet, men også med kanter, man kan slå sig på. Foredraget krydres med klip fra mange af Ballings film, også dem, man måske ikke husker så godt i dag.

28. jan TIRSDAG
TUR Nordisk Film, Valby
Rundvisning hos Nordisk Film

3. feb  
Bangladesh i brand
Globetrotter og øjenvidne Mette Ehlers Mikkelsen
I juli-august 2024 udbrød der revolution i Bangladesh. 1.000 mennesker blev dræbt i kampe mellem studenter og politi, og der blev udstedt udgangsforbud. Den danske globetrotter Mette Ehlers Mikkelsen og hendes datter rejste rundt i Bangladesh på det tidspunkt og valgte at bryde udgangsforbuddet for at søge i sikkerhed hos en familie i en landsby. Forstå det folkerige, fattige og oversvømmede land med meget på spil. Kom hjem hos familierne, når de danske kvinder inviteres indenfor hos både muslimer og hinduer. Kom med rundt i alle landets hjørner fra floddeltaer, nationalparker, rismarker og sejlture i sumpområder, til alle de store religioner, verdens største flygtningelejre, og grænseområderne til Indien og Myanmar. 

17. feb 
Fotovandring i Dragør – i foredragslokalet
Kulturhistoriker Lisa Elsbøll
Vi sætter os godt til rette med en kop kaffe inde i varmen, mens kulturhistoriker Lisa Elsbøll tager os med på byvandring i hyggelige Dragør. Lisa har i forvejen taget billeder af de steder, hvor hun ville gøre holdt på turen for at fortælle, og deltagerne får de samme gode historier, som de ville have fået på stedet. Men uden kolde ører og frosne tæer!

24. feb 
Israel – Palæstina konflikten: Hvorfor, hvordan og hvorhen
Journalist, forfatter og foredragsholder Deniz Serenci
Den 7. oktober 2023 indledte den palæstinensiske Hamas-bevægelse et overraskelsesangreb på Israel. Angrebet på Israel bliver kaldt det alvorligste angreb på landet, siden en række arabiske lande anført af Egypten og Syrien angreb Israel i oktober 1973. Med angrebet og den efterfølgende krig i Gaza startede et nyt kapitel i Israel / Palæstina-konflikten. I dette foredrag fortæller Deniz Serinci om årsag, konsekvenser og løsninger på konflikten; Israels dannelse i 1948, Seksdageskrigen i 1967, palæstinensisk terror i 1970’erne, tostatsløsning, forhindringer og årsager til den nye krig i 2023.

3. mar 
Alene i vildmarken – med en cello
Cellist og foredragsholder Ida Riegels
Hvad mon der sker af uventede eventyr, når man cykler ud i det blå med en stor rød cellokasse på ryggen? Hør masser af røverhistorier om møder med alt fra skæve, hjemløse eksistenser til Dronning Margrethe - overlevelse i naturen, eksotiske dyr, en tankelæsende munk, giftige hvide fluesvampe og en enkelt muse her og der. Alt sammen flettet sammen med billeder, video og cellomusik.

4. mar TIRSDAG
TUR Musikhistorisk Museum, Frederiksberg
Rundvisning i udstillingens high lights

10. mar 
Scientologys bedrag
Tidl. medlem af Scientology Robert Dam
En forårsdag i 1984 fik jeg, på Vesterbrogade i København, svaret på, hvordan jeg skulle få succes i tilværelsen. Jeg var 20 år gammel og for mig var det et meget overbevisende svar. Men efter 20 år i Scientology fandt jeg pludselig mig selv i en situation, hvor jeg var tvunget til at tage mit livs sværeste beslutning. Hele min voksne tilværelse havde været viet til bevægelsen, og jeg var kommet helt til tops i systemet, men nu var jeg blevet overmandet af en knugende indre uro, som jeg ikke kunne slippe. Jeg var kommet i tvivl og måtte undersøge forholdene omkring Scientologys ledelse fra uafhængige kilder. Men det var forbudt, og kunne koste mig min kone og to døtre, hele mit indtægtsgrundlag, mit sociale netværk og min tro. Alt var på spil, men jeg MÅTTE kende sandheden om den organisation jeg havde betroet mit liv og som jeg havde støttet, i tykt og tyndt, igennem 20 år.

17. mar 
Fake news – fylder medierne os virkelig med løgn?
Journalist og forfatter Thomas Ubbesen
Fake news! Smarte, manipulerende, arrogante medier, der fordrejer alt, så det passer til deres hjemmelavede dagsordener, og som lyver lige op i ansigtet på ganske fornuftige og ordentlige mennesker. Står det virkelig så slemt til, og hvordan skal vi så som mediebrugere orientere os i en kompleks verden og danne os et nogenlunde retvisende billede af, hvad det er der foregår og hvorfor? Thomas Ubbesen analyserer med baggrund i mere end tre årtiers arbejde som udenrigsjournalist i trykte og elektroniske medier, hvad der er galt, og hvad vi kan og skal gøre. Det er også beretningen om, hvordan arbejdet rent faktisk foregår i moderne elektroniske medier, hvordan dagsordener bliver sat, og hvilke interesser der styrer det redaktionelle arbejde.

24. mar 
Erobringen af Aztekerriget
Historiker Søren Kofod
Hvordan kunne en lille gruppe spanske conquistadorer erobre et af de største og mest avancerede imperier i Mesoamerika? Foredraget tager os med tilbage til begyndelsen af 1500-tallet, hvor den spanske erobrer Hernán Cortés ankom til Aztekernes land og indledte en dramatisk og voldsom konfrontation med aztekernes magtfulde imperium.
Denne spændende rejse dykker ned i både de militære og kulturelle møder mellem de to civilisationer, og vi undersøger, hvordan religion, diplomati og magtspil spillede afgørende roller i dette historiske sammenstød.
Kom med til et fascinerende indblik i den kulturelle udveksling, der ikke blot ændrede livet i Mesoamerika, men også havde en dybtgående indflydelse på Europas fremtid.

25. mar TIRSDAG
TUR Arken, Ishøj
Rundvisning i udstillingen ”Solarstalgia”

31. mar 
Mørkets hoteller – om Scientologys børn
Tidl. medlem af Scientology Robert Dam
Hør den foruroligende historie om de hundredvis af børn, der blev født og opvoksede på Scientologys hoteller i midten af København igennem 70'erne, 80'erne og 90'erne. Uden at omgivelserne anede noget, boede disse børn i en parallelverden, afsondret fra det danske samfund. De lærte ikke dansk, de blev typisk taget fra deres forældre kort efter fødslen, og under opvæksten boede de sammen med andre børn i køjesenge på små uhumske værelser.
Det er fortællingen om, hvor galt det kan gå når forældrenes ideologi bliver til fanatisme. Men også historien om, hvordan en åben og tolerant kommune blev udnyttet af en skrupelløs organisation, der valgte at etablere deres europæiske hovedkvarter her fordi de vurderede, at landets myndigheder ville blande sig udenom.

7. apr 
Sæsonafslutning med spisning (for egen regning) OBS kl. 11.30-14.00




Undervisningssted

Engstrandskolen
Hvidovrevej 440
2650 Hvidovre
Foredragslok. 1. sal indg. C

Praktisk information

Hold nr:
251950
Status:
Få pladser
Første møde:
20.01.25 kl. 09:45
Sidste møde:
7.04.25 kl. 11:30
Mødegange:
14
Lektioner:
14

Pris

Fuldt betalende
DKK 1615,00
Ledig Hvidovre
DKK 1140,00
Folkepens socialpens efterløn Hvidovre
DKK 1140,00
  • Mandag 20.01.25 kl. 09:45 - 12:15

    Sted: Engstrandskolen
    Hvidovrevej 440

    Lokale: Foredragslok. 1. sal indg. C

  • Mandag 27.01.25 kl. 09:45 - 12:15

    Sted: Engstrandskolen
    Hvidovrevej 440

    Lokale: Foredragslok. 1. sal indg. C

  • Tirsdag 28.01.25 kl. 10:20 - 12:00

    Sted: TUR m. seniorhøjskolen

  • Mandag 3.02.25 kl. 09:45 - 12:15

    Sted: Engstrandskolen
    Hvidovrevej 440

    Lokale: Foredragslok. 1. sal indg. C

  • Mandag 17.02.25 kl. 09:45 - 12:15

    Sted: Engstrandskolen
    Hvidovrevej 440

    Lokale: Foredragslok. 1. sal indg. C

  • Mandag 24.02.25 kl. 09:45 - 12:15

    Sted: Engstrandskolen
    Hvidovrevej 440

    Lokale: Foredragslok. 1. sal indg. C

  • Mandag 3.03.25 kl. 09:45 - 12:15

    Sted: Engstrandskolen
    Hvidovrevej 440

    Lokale: Foredragslok. 1. sal indg. C

  • Tirsdag 4.03.25 kl. 10:30 - 12:00

    Sted: TUR m. seniorhøjskolen

  • Mandag 10.03.25 kl. 09:45 - 12:15

    Sted: Engstrandskolen
    Hvidovrevej 440

    Lokale: Foredragslok. 1. sal indg. C

  • Mandag 17.03.25 kl. 09:45 - 12:15

    Sted: Engstrandskolen
    Hvidovrevej 440

    Lokale: Foredragslok. 1. sal indg. C

  • Mandag 24.03.25 kl. 09:45 - 12:15

    Sted: Engstrandskolen
    Hvidovrevej 440

    Lokale: Foredragslok. 1. sal indg. C

  • Tirsdag 25.03.25 kl. 11:00 - 12:15

    Sted: TUR m. seniorhøjskolen

  • Mandag 31.03.25 kl. 09:45 - 12:15

    Sted: Engstrandskolen
    Hvidovrevej 440

    Lokale: Foredragslok. 1. sal indg. C

  • Mandag 7.04.25 kl. 11:30 - 14:00

    Sted: Engstrandskolen
    Hvidovrevej 440

    Lokale: Foredragslok. 1. sal indg. C

DIVERSE